Nytt år och nya tag. Att börja träna är kanske det vanligaste av nyårslöften. Vi har samlat ihop några tips för att komma igång med träningen – och hur man gör för att hålla den vid liv.
Dags för nystart. Vi är många som känner oss redo och laddade för att börja ett nytt liv med nya sunda vanor, bland annat att komma igång med att träna regelbundet. Lika många har nog varit med om att den där ambitiösa planen på något sätt sedan rinner ut i sanden efter några veckor. Hur gör man för att komma igång egentligen och skapa en ny vana? Hur kan man få in träningen på ett bra och enkelt sätt i livspusslet? Och vad finns det för knep för att hålla träningen igång när det har gått lite tid? Vi ger 4 handfasta tips på hur du kickar igång träningen i vardagen.
- Träna det som är roligt: Det låter kanske enkelt men att försöka motivera sig själv till att träna något 2-3 gånger i veckan som du verkligen inte tycker är roligt utan bara pest och pina blir inte särskilt hållbart. Om du tycker det är dötrist att styrketräna på gymmet eller löpträna är det stor risk att träningen inte fortsätter särskilt länge. Försök därför tänka på vilken träningsform du faktiskt gillar – vare sig det är simning, raska promenader eller dans. I slutändan är det viktigaste att träningen blir av.
- Träna med någon annan: Av någon anledning kan det vara betydligt lättare att komma på anledningar och ursäkter till varför man inte kan träna än tvärtom. Kylan, trötthet, en alldeles för skön soffa, en bra film på tv, och så vidare… Men när man tränar tillsammans med någon annan – ens partner, en vän eller i en träningsgrupp – så är det definitivt svårare att komma undan med ursäkterna. Dessutom vill man ju inte gärna boka av en träningstid med någon när ni väl har bestämt något. Med en träningskompis kan du också få motivation och tips men även ha kul under tiden. Börja se träningen som kvalitetstid och ett sätt att umgås istället för att fika eller gå på bio.
- Sätt upp mål: Att bara tänka att man ska börja träna är ju en ganska diffus plan. Ofta kan det vara lättare att istället jobba mot ett mer konkret mål. Till exempel att under januari månad ska jag ha tränat en gång i veckan. Eller 30 minuter varannan dag. Många skriver upp sig på lopp och tävlingar, vilket kan vara en bra morot. Har man väl betalat avgiften för den där halvmaran i juni och sagt att man ska vara med så vill man kanske ogärna boka av, och så har man också något i sikte. Men det är även viktigt att sätta upp realistiska mål och inte gå ut för hårt i början. Då är det lättare att hålla en kontinuitet och inte tappa motivationen efter ett tag.
- Gör ett schema: Nya rutiner är så klart enklare att skapa och hålla igång om de blir en del av vardagen. Boka därför in träningen på specifika tider eller dagar i kalendern, så blir den en del av ditt liv precis som allt annat. Kanske passar det bäst på morgonen innan jobbet eller skolan? Eller på vägen hem, när barnen har lagt sig? Eller varför inte en skön powerwalk på lunchen. Står det på schemat är det svårare att dra sig ur än en luddig tanke om att träna någon gång under veckan.
Kom ihåg! Att få till en träningsrutin tar lite tid. I genomsnitt tar det 66 dagar att skapa en ny vana. Så ge inte upp om du inte har kommit igång efter en vecka eller två.
Källa: Actic, STC